Web dizajn za totalne početnike

20/10/2020

Svaki projekat i proces izrade web sajta postavlja nove izazove, zbog toga je potrebno imati u vidu konačni cilj kompanije ili indivdue koja izrađuje svoj sajt, a ujedno i pratiti standarde i modele izrade web sajta i web dizajna.

Nije tajna da je web dizajn brzo rastuća industrija. Bolje rečeno svakoj vrsti posla potrebna je kvalitetna web stranica. Prije nego što objasnimo web dizajn za početnike, zapamtite jednu važnu lekciju: ne možete postati profesionalni web dizajner preko noći. Potrebno je vremena da postignete nivo stručnjaka u bilo kojem aspektu ove oblasti. Svi počinju negdje, a najbolje vrijeme za početi je upravo sada.

Iako se termini web dizajn i razvoj ili izrada web stranica koriste u istom kontekstu, web dizajn je tehnički pod kategorija razvoja web sajtova. Ipak, u ovom članku koristićemo termin web dizajn kao sveukupan proces izrade web sajta.

Dakle, u praksi, web dizajneri posjeduju mnoge interdisciplinarne vještine ili uloge, koje nadograđuju jedna drugu i omogućavaju kreaciju web stranice najnovijih standarda web dizajna. Samo neke vještine web dizajna obuhvataju:

 1. Grafički dizajn – web dizajn,
 2. Arhitektura informacija ( prema kontekstu u interakciji sa korisnicima ili većim bazama podataka ),
 3. Kopirajting ( engl. copywriting ) imajući na umu lahkoću upotrebe ( engl. usability ), pristupačnost web-u  (en. Web accessibility ), i svakako SEO optimizacija web-sajta ( engl. Search engine optimization ),
 4. Responzivnost dizajna stranice na mobilnim uređajima i tabletima, gdje će naš web dizajn biti prilagođen svim uređajima

S obziroma na opširnost tematike web dizajn za početnike, u ovom kratkom članku mi ćemo Vam predstaviti najlakši način da primjenite elemente web dizajna i izradite svoju internet stranicu bez da provedete godine izučavajući nauku i umjetnost web dizajna.

Kako napraviti web stranicu

Kupite domenu i hosting, nakon toga izaberite platformu ( mi preporučujemo wordpress ) instalirajte neku free ili plaćenu temu, instalirajte potrebne plugine.

Ovdje ćemo se osvrnuti na kratki i lagani korak po korak metod i odgovoriti na pitanje kako napraviti web stranicu. Napravite kafu, zavrnite rukave i pripremite prste na tastaturi, idemo:

 1. Odaberite platformu

Prema statistikama w3Techs.com WordPress je najpopularniji CMS (engl. content management system) tj platforma za izradu web stranica, koji vodi sa 55% udjela, zatim slijedi Joomla sa 20% i Drupal sa 11% udjela na tržištu. Zbog toga naša preporuka je WordPress platforma koja pruža mnoge prednosti u odnosu na druge platforme, a posebno se ističe lahkoća korištenja za klijente koji nisu programeri ili tehničko osoblje IT struke. Cijena da bi dobili izrađenu stranicu i kvalitet stranice svakako su još od nekih prednosti.

 1. Kupite domenu i web hosting

Da bi ste postavili svoju web stranicu koju pravite ili koju ste već napravili, biće vam potrebne dvije stvari:

 • Internetska domena (en.Domain name) je ime koje identifikuje ime računara na internetu. Ta imena su komponente URL adrese za neku web stranicu, a sve web stranice su smještene na nekom računaru, odnosno serveru. Internetske domene sastoje se od imena i nastavka koje razdvaja tačka jednostavno rečeno.
 • Web hosting uslugaje tip internet hostinga koji dozvoljava organizacijama i fizičkim licima da naprave svoju web stranicu kojoj se može pristupiti preko interneta ( World Wide Web). Web hostovi su obično kompanije koje daju prostor na serveru koji klijenti mogu da koriste.
 1. Instalirajte neku besplatnu ili plaćenu temu

Nakon što ste kupili domenu i hosting, na dobrom ste putu. Sada je vrijeme da instalirate WordPress na vaš server i nakon toga odaberete temu ili dizajn web stranice koji vama odgovara. WordPress će vam ponuditi preinstaliranu i besplatnu temu koja izgleda jednostavno i lijepo, ali svako želi da dizajn stranice ne izgleda kao sve druge pa je slijedeći korak odabir dizajna teme. Postoje hiljade izvanredno dizajniranih tema od kojih možete odabrati i prilagoditi za potrebe vaše web stranice. Neki od najpopularnijih sajtova za prodaju tema su: MOJO marketplace, Themeforest, Elegant Theme, My Theme Shop, WooThemes, RocketTheme itd.  U ovome kratkom članku nećemo ulaziti u detalje instaliranja WordPress tema, a na internetu su dostupna mnoga uputstva i tutorijali kako da pretvorite ideju vaše nove stranice u svarnost.

 1. Instalirajte potrebne plugin-e

Da bi ste izvukli maksimum iz vaše WordPress stranice potrebno je da instalirate odgovarajuće plugin-ove. Opet, internet je prepun tutorijala i uputstava kako instalirati plugin, a mi ćemo vam sada dati samo neke savjete o odabiru istih.

Prije svega plugin je ekstenzija koja je napravljena da proširi mogućnosti WordPress stranice, dodavajući joj mogućnosti i funkcije koje nije imala prije tj koje ne posjeduje u svom osnovnom paketu. To su kratice da vaša stranica radi baš ono što je vama potrebno i što želite, od dodavanja galerije slika do kreacije online trgovine.

Neki od popularnih pluginova su:

 • Contact form 7 ( plugin koji će omogućiti vašim korisnicima da ispune formu i pošalju vam email direktno sa vaše web stranice, bez potrebe da ulaze na svoj email račun ). Mi na webmajstoru koristimo ovaj plugin i možete vidjeti kako izgleda na linku https://webmajstor.ba/kontakt/ .
 • Yoast SEO for WordPress ( ovaj plugin je nezaobilazan ako želite da vaša web stranica bude bolje SEO optimizirana i omogućiće vam da editujete naslove, meta opise i mnogo toga a sve direktno sa vaše stranice );
 • Google Analytics ( ako vas interesuje praćenje broja posjetilaca na vašoj web stranici i njihovo ponašanje i navike instalirajte ovaj plugin i spojite ga sa vašim google računom );

Čestitamo Vam, spremni ste da postavite ili lansirate Vašu novu web stranicu na internet. Ako ste pratili ove korake ispred vas se nalazi potpuno funkcionalna WordPress stranica spremna za internet korisnike.
Ukoliko budete trebali pomoć ili Vam zatrebaju naše usluge, možete posjetiti našu kategoriju https://webmajstor.ba/web-dizajn/ i preko nje nam poslati upite.

Izrada web shopa

Uvijek ste željeli da imate svoju online trgovinu ali vam je ideja izrade online trgovine djeluje strašno i teško posebno, naravno ako niste IT stručnjak. Ovdje ćemo se kratko osvrnuti kako vašu WordPress stranicu pretvorite u savršenu online trgovinu.

Nakon što ste uspješno napravili web stranicu slijedite  slijedeće korake:

 1. Postavite WooCommerce postavke za vašu online trgovinu

Na vašem WordPress adminu vidjećete notifikaciju za WooCommerce vodić koji vam nudi opcije za postavke valute, plaćanja i dostave.

 1. Dodajte željene artikle na vašu online trgovinu

Na opciji Products>>Add New možete dodati nove artikle u trgovinu. Prvo odaberite naslov artikla a zatim dodajte željeni opis. Na desnoj strani prozora nalaze se opcije za postavljanje katergorije vašeg artikla, a ispod toga opcije vezane za cijenu i dostavu, a  možete također dodati sliku i druge detalje.

 1. Odaberite i prilagodite vašu temu

Već smo kratko govorili o odabiru teme, a za online shop ili trgovinu imate veliki broj plaćenih ili besplatnih tema koje će odrediti izgled i dizajn vaših artikala na stranici.

Opet, obavezno instalirajte i koristite pogodnosti gotovih pluginova za vašu online trgovinu ili web shop. Neki od pluginova za web shop su: WooCommerce Poor Guys Swiss Knife, WooCommerce EU VAT Compliance, WooCommerce Customizer i mnogi drugi.

Nadamo se da će vam ovo kratko uputstvo koristiti prilikom postavljanja vašeg web shopa i da će vaša online trgovina ostvariti veliku popularnost i pospješiti prodaju vaših artikala.

Analiza web stranice

Postoji veliki broj besplatnih web aplikacija koji vam omogućuju mnogostruke analize vaše web stranice. Mi ćemo spomenuti neke od njih kako bi smo vam olakšali put da unprijedite vašu web stranicu i povećate kvalitet korištenja stranice vašim korisnicima.

3 besplatna SEO alata i web aplikacije za anlizu i pregled vaše web stranice:

1. PageSpeed Insights

Prijateljski nastrojena web aplikacija za početnike, koja će vam pojasniti osnovne temelje google pretrage. Jedna od usluga ove web aplikacije je PageSpeed tj uvid u brzinu stranice. Ovaj alat mjeri performanse vaše web stranice na mobilnim i dekstop uređajima.

2. Check My Links

Da bi ste bili sigurni da svaki link sa vaše stranice funkcioniše pravilno posjetite ovu web aplikaciju. Ovaj alat će vam markirati svaki ispravni link zelenom bojom, a svaki neispravni crvenom.

3. SEO Report Card

Ova aplikacija pomoći će vam da analizirate kako se vaša web stranica drži u poređenju sa vašom konkurencijom u pogledu rangiranja vaše stranice na Google-u, Yahoo i Bing-u, zatim broj web stranica koji pružaju vezu tj link na vašu web stranicu, uspješnost upotrebe ključnih riječi na stranici i mnoge druge informacije.

Potpuno besplatnu analizu web stranice možete dobiti i s naše strane. Dovoljno je da se vratite na početnu stranicu https://webmajstor.ba/ i ispod naslova “ Besplatna analiza web sajta” popunite formu. Naš tim će Vam se javiti u što kraćem roku.

Nadamo se da je ovaj kratki članak koristio pri pravljenju prvih koraka ka dizajniranju vaše web stranice, da ste se upoznali sa osnovnim terminima web dizajna i da odlučno možete krenuti u osvajanje online tržišta. Naravno, svaki od podnaslova ovog članka je neiscrpno more znanja i praktične primjene nauke informacionih tehnologija i mi se nadamo da smo uspjeli sažeti najvažnije koncepte procesa web dizajna odnosno izrade web stranice.

Želimo Vam uspješno surfanje!

ZADNJE

29/05/2024
Case Study: Tehnička optimizacija i SEO za Web shop mumu.ba

Web shop mumu.ba, specijalizovani za prodaju korejske kozmetike u Bosni i Hercegovini, obratilu su nam se s dva ključna zahtjeva.


01/12/2023
Beecreative.ba - izrada web platforme za freelancere

Beecreative.ba je ambiciozan projekat koji okuplja freelancere iz različitih oblasti, uključujući kreativnu industriju, IT sektor i administraciju. Ova platforma ima za cilj povezivanje freelancera sa malim i srednjim preduzećima koja povremeno trebaju angažovati stručnjake za različite zadatke.


23/11/2023
Stomatološka ordinacija Širbegović - Na vrhu Google pretrage

Cilj kampanje je bio značajno povećanje organskog prometa ka web stranici ordinacije Širbegović, a glavne strategije su uključivale istraživanje ključnih riječi, pisanje visokokvalitetnih blog postova i njihovu optimizaciju za pretraživače.


Webmajstor je registrovan kao OD i na domaćem tržištu radimo na poslovima digitalnog marketinga. Naša specijalnostu su izrada web stranica, SEO i Google oglašavanje. Tim u Londonu radi na razvoju SEO software-a. 
Webmajstor trenutno nije u sistemu PDV-a.
Kontakt
Džemala Bijedića 279, Sarajevo
71-75 Shelton Street, London
+387 61 456 453
Informacije
Politika privatnosti
Zakaži sastanak/konsultacije
Analiza web stranice
SDM seminar
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram