Šta je web hosting i koji je najbolji? | Webmajstor

20/10/2020

Web hosting je usluga koja pruža prostor na Internetu za web sajtove. Kada napravite web stranicu i želite da drugi vide, potrebno je da ga objavite putem web hosting servisa.

Web hosting usluge funkcionišu tako što čuvaju svoje web stranice na računarima velikog kapaciteta (web servisima) koji su povezani sa veoma brzom mrežom.
Sve što je vezano za upravljanje ovim serverima i njegovim softverom, sigurnošću, podrškom, propusnim opsegom, brzinom i još mnogo toga zadužena je web hosting kompanija.

Postoji nekoliko vrsta web hostinga:

 1.  Shared ili dijeljenji web hosting
  Shared web hosting je najčešći tip web hostinga. Shared ili dijeljenji hosting je usluga gdje jedan server dijeli više korisnika. To je najjeftinija i najjednostavnija opcija za korištenje, ali je i manje fleksibilna od drugih web hosting opcija. Zbog toga što je zajednički web hosting najčešći tip web hostinga, većina hosting kompanija jednostavno to naziva kao hosting za web stranice. Midfase shared hosting dolazi sa najpoželjnijim operativnim sistemom: Linux hosting sajt. Neke od mana shared hostinga su: Vrijeme učitavanja može biti mnogo sporije od dedicated servera, server često postane preopterećen drugim sajtovima koji dijele server, nikad ne znate ko su vaše komšije, iako se rijetko dešava, moguće je da je druga stranica zaražena nekim virusima.
 2.  Cloud hosting
  Cloud hosting je najnoviji oblik hostinga koji je postao izuzetno popularan u poslednjih nekoliko godina.Cloud serveri pružaju velike prednosti u odnose na tradicionalne opcije shared i dedicated servere. Cloud hosting je u suštini kombinacija shared i dedicated hostinga, ali ima i neke prilične dobre prednosti. Cloud serveri i dalje dijele hardver fizičkog servera sa drugim cloud serverima sa posebnim particijama, tako da svaki cloud server ima sopstvene namjenske resurse i može se konfigurisati skoro kao full dedicared server. Korisnici VPS-a dijele fizički hardver poslužitelja s drugim VPS korisnicima, ali posebna virtualizacija tehnologija particija, tako da svaka particija ima svoje vlastite resurse i može se konfigurisati kao full dedicated server. Kada se na serveru povećava potražnja, kapacitet se može automatski povećati. Veliak prednost je što su cloud serveri mnogo pouzdaniji od drugih servera.
 3.  Dedicated ili namjenski server
  U dedicated serveru dobijate sopstveni server i svoje resurse, namjenjenje samo za vašu upotrebu. Neke od prednosti su:
 • Prilagođavanje - dedicated hosting daje određenu slobodu i kontrolu koja druga hosting rješenja nisu u mogućnosti pružiti. Činjenica da je poslužitelj posvećen jednom klijentu i nema kohabitanta znači da se server (i cjelokupno hosting rješenje) može prilagoditi specifičnim potrebama tog klijenta. Ovo osigurava da mogu odabrati i platiti funkcije koje im trebaju.
 • Uptime - U svijetu u kojem kupci nisu navikli na čekanje, bitno je osigurati da web stranica funkcioniše u svakom trenutku; zastoj na web stranici može dovesti do toga da kupci pređu kod konkurencije. Dedicated hosting omogućava visoku performansu i stabilnost kako bi osigurali da web stranice i druge poslovne funkcije da rade gotovo 100% vremena (obično više od 99,4%).
 • Opterećenje - opterećenje servera je mnogo manji problem sa dedicated serverima, posebno u poređenju sa shared serverima. Sa ostalima često se javljaju rizici od zagušenja zbog nivoa saobraćaja i korištenja drugih web stranica ili aplikacija hostovanih na istom serveru, koji koriste isti prostor na disku i procesor.

Najbolji web hosting

Web hosting je osnova za vašu web stranicu i važno je da odaberete dobar hosting koji će brzo i pouzdano poslužiti vašoj web lokaciji. U nastavku ovog članka predstavit ćemo 5 najboljih web hosting kompanija.

 1. InMotion hosting
  www.inmotionhosting.com nudi web hosting visokih performansi za hiljade profesionalnih firmi širom svijeta što pokazuje da imaju najviše zadovoljnih kupaca. Njihov hosting je pogodan za web stranice svih vrsta i veličina i oni nude širok spektar planova zasnovanih na linuxu gdje birate između shared, vps i dedicated servera. Ova hosting kompanija ima veće performanse i pouzdaniji je od mnogih firmi i njihovih vodećih konkurenata. InMotion hosting se preporučuje onima koji upravljaju velikim, ali i malim web sajtovima koji traže jak spoj performansi i funkcija. Početna cijena za osnove pakete ide od 2,95$ mjesečno.
 2.  Web hosting hub
  www.webhostinghub.com je manje poznata hosting kompanija koja je posvećena preduzetnicima koji posluju na malim poslovnim web stranicama. Mnogi kažu da im je to omiljeni shared hosting. U stvari, oni nude samo shared hosting. Uprkos ovom ograničenju, oni su savršeni za vlasnike malih preduzeća koji traže brz, pouzdan i pristupačan web hosting. Web Hosting Hub je brz i lak za početak i odličan je izbor za nove sajtove koji počinju (ili bilo koja stranica koja odgovara shared hostingu). Svi planovi dolaze sa cPanel-om i imaju instalacije svih dodataka sa jednim klikom preko Softaculous-a. Početna cijena za osnovni paket je 3.99$ na mjesečnom nivou.
 3.  A2 hosting
  www.a2hosting.com je dobra alternativa InMotion Hosting-u, oni nude veoma brze usluge visokih performansi pogodnih za web stranice svih veličina. Mnogi su preporučili A2 Hosting jer je odličan izbor za web developere, male i velike sajtove, a i e-commerce sajtove. A2 Hosting je posebno popularan među web developerima zahvaljujući brzoj podršci i implementaciji najnovijih verzija popularnog softvera za razvoj i zbog toga što imaju prilagodljive pakete. A2 Hosting takođe ima rješenje za "Developer Access" kako bi vlasnik računa dao dopuštenje web developeru za pristup hosting računu bez dijeljenja svojih podataka za prijavu. Ovo je vrlo sigurna funkcija za vlasnike računa i njihove programere. Takođe su dobro optimizovani za WordPress, Joomla i Drupal. Malo su skuplji sa dodatcima, ali dobijate ono što plaćate - visoke performanse i vrhunske funkcije. Početna cijena za osnovni paket je 3.92$ na mjesečnom nivou.
 4.  Bluehost
  www.bluehost.com je poznat po svojim jeftinim shared hosting paketima, VPS i dedicated opcijama, kao i registraciji domena. Pruža cjelovite usluge unutar kompanije sa vlastitim centrima za razmjenu podataka i prilagođenim Linux kernelom koji radi na prilagođenim serverima i njihove cijene zavise od dužine ugovora, što ga čini pogodnim za PHP aplikacije koje zahtjevaju lagane CMS instalacije kao što su WordPress, Joomla i Drupal. Najniža cijena paketa je 2,95$ na mjesečnom nivou.
 5.  Namecheap
  www.namecheap.com je osnovan 2000.godine kako bi pojedincima omogućio kreiranje i pokretanje web stranica bez potrebnog znanja za programiranjem i kodiranjem. Imaju više od milion hosting klijenata i preko tri miliona registrovanih domena. Namecheap je danas jedan od najpopularnijih hosting kompanija. Namecheap koristi najnovije hardwere i softwere, kao i najnovije serverske modele kompanije HP, Dell i Supermicro. Svi serveri imaju najmanje dva procesora, 16 GB rama i četiri hard diska sa RAID zaštitom.
  Najniža cijena je 9,88$ godišnje. Najniži paket uključuje 20 GB SSD prostora, neograničen bandwitch i do 3 web stranice.
 6. AccuWeb Hosting
  www.accuwebhosting.com je odlična web hosting usluga za one koji traže pouzdanu i pristupačnu opciju. Njihovi planovi počinju od samo 3,49$ mjesečno, a nude širok izbor funkcija koje ih čine odličnim izborom za bilo koju web stranicu. Oni nude neograničeni propusni opseg i račune e-pošte sa cPanel funkcijama, kao što su automatski odgovori, rutiranje e-pošte, prosljeđivači i SSL certifikat. Takođe imaju 99,9% garanciju neprekidnog rada, 24/7 korisničku podršku i 30-dnevnu garanciju povrata novca. Njihov hosting je pogodan za web stranice svih vrsta i veličina, a nude širok raspon planova baziranih na Linuxu gdje birate između dijeljenih, vps i namjenskih servera.
ZADNJE

29/05/2024
Case Study: Tehnička optimizacija i SEO za Web shop mumu.ba

Web shop mumu.ba, specijalizovani za prodaju korejske kozmetike u Bosni i Hercegovini, obratilu su nam se s dva ključna zahtjeva.


01/12/2023
Beecreative.ba - izrada web platforme za freelancere

Beecreative.ba je ambiciozan projekat koji okuplja freelancere iz različitih oblasti, uključujući kreativnu industriju, IT sektor i administraciju. Ova platforma ima za cilj povezivanje freelancera sa malim i srednjim preduzećima koja povremeno trebaju angažovati stručnjake za različite zadatke.


23/11/2023
Stomatološka ordinacija Širbegović - Na vrhu Google pretrage

Cilj kampanje je bio značajno povećanje organskog prometa ka web stranici ordinacije Širbegović, a glavne strategije su uključivale istraživanje ključnih riječi, pisanje visokokvalitetnih blog postova i njihovu optimizaciju za pretraživače.


Webmajstor je registrovan kao OD i na domaćem tržištu radimo na poslovima digitalnog marketinga. Naša specijalnostu su izrada web stranica, SEO i Google oglašavanje. Tim u Londonu radi na razvoju SEO software-a. 
Webmajstor trenutno nije u sistemu PDV-a.
Kontakt
Džemala Bijedića 279, Sarajevo
71-75 Shelton Street, London
+387 61 456 453
Informacije
Politika privatnosti
Zakaži sastanak/konsultacije
Analiza web stranice
SDM seminar
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram