Šta je guest post? | Webmajstor

20/10/2020

Prije svega definišimo termine, šta je to guest post? "Guest post" znači pisanje i objavljivanje članka na drugom web sajtu ili blogu. Međutim prije nego što započnete pisati članke, vaš prvi zadatak je odlučiti što je vaš cilj za guest postovanje.

Poznavanje ovog cilja prije početka pisanja je ključno u određivanju pravih vrsta blogova i web sajtova za slanje vaših guest postova.

Obično postoje tri glavna cilja za guest postove:

1. Pozicioniranje kao autoritet i poznato ime u industriji.

2. Dobivanje prometa natrag na web stranicu.

3. Povratni linkovi na web stranicu.

Sa pravom vrstom sadržaja na najposjećenijim blogovima, možete učiniti sve tri od ovih stvari. Ako pokušavate ostvariti samo prvu ili drugu, onda pokušajte pronaći blogove koji imaju mnogobrojnu i angažiranu publiku. Ako samo pokušavate postići treći cilj sa liste, morate odrediti blogove sa jakim autoritetom svoje domene.

Uglavnom, poznavanje vaših ciljeva unaprijed pomoći će vam u određivanju koji će blogovi biti najbolji za vas da pošaljete svoj guest post.

Blogeri su zainteresirani za objavljivanje visokokvalitetnih sadržaja na svojim blogovima koje mogu koristiti za privlačenje novih čitatelja, kao i za dijeljenje sa svojom trenutnom publikom. To čini guest postove velikim dobitkom za vlasnike obje web stranice koji se žele rangirati bolje na tražilicama (i trebaju linkove za to) i blogere koji su zainteresirani za privlačenje više čitatelja na svoj blog.

Da li je pisanje guest postova dobro za SEO?

Kratak odgovor je da. Ovdje ćemo vam pojasniti tri razloga zbog kojih je postavljanje guest postova ključna strategija za svakog blogera da izgrade svoj uticaj u internet svijetu:

1. Pisanje guest postova gradi odnose i prijateljstva

Blogeri trebaju dobar sadržaj. Samim time što napišete dobar guest post i dodajete vrijednost nekom drugom blogu ili web stranici, izgradićete dobre odnose sa drugim blogerima.

Blogeri sačinjavaju veliki postotak od svih razgovora koji se događaju na internetu, posebno na društvenim medijskim stranicama kao što su Facebook i Twitter. Oni mogu biti izuzetno uticajni. Što ih čini dobrim i poželjnim prijateljima.

Stvaranjem prijateljstva sa drugim blogerima putem objavljivanja guest postova, povećat ćete svoj uticaj u području društvenih medija, što će u konačnici dovesti do više pretplatnika na vašem blogu ili stranici.

2. Objavljivanje guest postova izvrsno je za tražilice

Stvar koju nesmijete izostaviti niti o njoj pregovarati kada postavljate negdje guest post je slijedeće:

Domaćin stranice ili bloga mora uključiti link ka vašem blogu negdje u vašem guest postu, a obično to bude na početku ili kraju posta. Sa vremenom će ti povratni linkovi povećati vrijednost vašeg bloga na tražilicama, čime vaš sadržaj lakše možete pronaći putem Google-a, Yahoo-a, Bing-a i drugih.

3. Objavljivanje guest postova predstavit će vas novim ljudima

Možda najbolji dio objavljivanja guest posta jest taj što vam omogućuje da uđete u već uspostavljenu zajednicu i podijelite svoju poruku. Omogućuje vam povezivanje sa novim ljudima, što u konačnici može izroditi velike koristi za vas ako to učinite ispravno.

Ako dodajete vrijednost raspravi, vidjet ćete da se to tokom vremena pretvara u veći broj vaših čitatelja, fanova i sljedbenika. Nasuprot tome, ako sve što radite je u vidu molbe ili prodaje, možda ćete završiti kao popularni, ali sa reputacijom koju ne želite.

Doprinesite neku vrijednost. Pomozite ljudima. Budite strpljivi. I sa vremenom ćete pobijediti.

Šta je sa guest postovima na vašoj web stranci?

Nemojte se ustručavati da dopustite drugim ljudima da postave guest post na vašem blogu ili stranici, bar sa vremena na vrijeme. Trebali bi ste razmotriti i  da ponudite nekome da napiše guest post na vašem blogu (ako to već niste učinili). Logično je da ako tražite mogućnost za guest post na blogovima drugih, da omogućite međusobnu komunikaciju i vezu koja će se razviti sa hostom postova drugih blogera.

Neki će blogeri čak i pisati o svom guest postu i povezati vaš link na vlastitom blogu. Naravno da ova praksa mnogostruko nagrađuje svoje aktere.

Pisanje guest postova je važno

Prema svemu sudeći, kada je u pitanju SEO, pisanje guest postova na drugim stranicama je pet puta vrijednije nego kreiranje novih sadržaja na vlastitoj web stranici. (Sve dok dobijete povratni link naravno.)

Bilo da je ova krupna tvrdnja istinita ili ne, poenta je to da je pisanje guest postova izvrsna strategija za širenje vašeg dosega i povećanje ugleda na internetu. Osim toga, ako ste pisac koji želi pridobiti više "tradicionalnih" izdavačkih prilika, ovo je odličan prvi korak za dobivanje mjesta za vaše pisanje u vijestima, časopisima i drugim publikacijama.

Ako niste zadovoljni prometom na svom blogu ili web stranici, ali ne objavljujete guest postove kod drugih ljudi, nemate se šta mnogo žaliti. Započnite danas objavljivanje guest postova i gledajte kako vaš uticaj raste.


ZADNJE

24/03/2021
Kako plaćeno oglašavanje utiče na SEO (Da li je 1+1=3?)

SEO (Search Engine Optimization)i SEM (Search Engine Marketing) zajedno mogu donijeti bolje rezultate od primjenjivanja jednog ili drugog pojedinačno. Nastavite čitati kako biste saznali više o parcijalnom oglašavanju. Minimalno 4 puta godišnje čujem: "Ako se dobro rangiram organski, ne bih trebao/la platiti za te ključne riječi." A čak češće čujem: "Na vrhu sam google rezultata […]


20/10/2020
25/01/2021
Kako je SEO koristan u poslovanju malih i srednjih preduzeća

Lokalni SEO je strategija optimizacije pretraživača koja pomaže vašem poslu da bude primjetniji u rezultatima lokalnog pretraživanja na Googleu. Bilo koja kompanija koja ima fizičku lokaciju ili opslužuje geografsko područje može imati koristi od lokalnog SEO-a. Ako na Googleu tražite bilo koju važnu ključnu riječ povezanu s vašim poslom i ispod nje se pojavi mapa […]


20/10/2020
27/10/2020
Kako smo plazi.ba povećali organski promet za 300%

Plaza.ba je lider u maloprodaji kozmetike i poznat je po tome što je jedan od prvih koji je zakoračio na isto tržište u BiH.


20/10/2020
Spremni

za saradnju?
info@webmajstor.ba
Budite među prvima 
na Google pretrazi.
Nalazimo se na adresi

Maglajska 1, 71000 Sarajevo
Nazovite nas

+387 61 770 876
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram