Zakaži sastanak

Psihologija boja u marketingu - koju boju odabrati

20/10/2020

Psihologija boja koja se odnosi na “ubjeđivanje” korisnika je jedan od najzanimljivijih i najkontroverznijih aspekata marketinga.

Zablude oko psihologije boja

Kao što to pokazuju istraživanja, vjerovatno su osobne preference, iskustva, odgoj, kulturne razlike i kontekst one stvari koje daju učinak pojedinih boja na nas. Dakle, ideja da boje poput žute ili purpurne mogu izazvati neku vrstu hiper-specifične emocije jednako je tačna kao i sezonska vremenska prognoza.

Ipak, još uvijek ima dosta toga za učiti i razmotriti, čak i ako ponizno prihvatimo da konkretni odgovori nisu 100% zagarantovani. Ključ je tražiti praktične načine donošenja odluka o boji.

Važnost boja u brendiranju

Najprije se bavimo brandiranjem, što je jedan od važnijih pitanja vezanih uz percepciju boja i područje na kojem se mnogi članci o ovoj temi nađu u problemima.

Kao što je spomenuto, bilo je bezbroj pokušaja klasificiranja odgovora potrošača na različite pojedinačne boje:

Ali istina je da je boja previše ovisna o ličnim iskustvima koja se univerzalno prenose u određene osjećaje. Međutim, u percepciji boja postoje širi obrasci slanja poruka.

U istraživanju pod nazivom "Uticaj boje na marketing", istraživači su otkrili da se do 90% brzih odluka o kupovini proizvoda može temeljiti samo na boji, ovisno o proizvodu. Što se tiče uloge boje u brandiranju, rezultati drugih istraživanja pokazuju da odnos između robnih marki i boja ovisi o percipiranoj prikladnosti boje koja se koristi za određenu robnu marku (odgovara li boja "onome što se prodaje?").

Istraživanje pod nazivom "Uzbudljiva crvena i kompetentna plava" također potvrđuje da boja utiče na kupovnu namjenu zbog uticaja boje na percepciju marke; boje utiču na to kako korisnici vide "osobnost" dotične marke. Tko bi, na primjer, želio kupiti motor Harley Davidson ako ne dobili osjećaj da su Harley motori bijesni, kvalitetni i cool?

Dodatne studije pokazale su da naš mozak preferira prepoznatljive robne marke, što čini boju važnim elementom pri stvaranju identiteta vašeg brenda. Jedno istraživanje čak sugerira da je važno da novi brand odabere boje koje osiguravaju razlikovanje od ukorijenjenih konkurenata.

Kada je riječ o odabiru "baš one prave" boje, istraživanje je pokazalo da je predviđanje reakcije potrošača na prikladnost boja daleko važnija od same pojedinačne boje. Ako vlasnici motora Harley Davidson kupuju proizvod kako bi se osjećali moćnim, boje koje najbolje pristaju igrat će se tim emocijama.

Psiholog i profesor sa Stanford Univerziteta Jennifer Aaker provela je studije o ovoj temi, a njezin rad pod naslovom "Dimenzije osobnosti robne marke" ukazuje na pet temeljnih dimenzija koje igraju ulogu u ličnosti branda.

Brandovi mogu ponekad pokriti dvije osobine, ali uglavnom dominira jedna od njih. Dok se određene boje široko usklađuju sa određenim osobinama (npr. smeđe sa grubostima, ljubičasta sa sofisticiranosti i crvena sa uzbuđenjem), gotovo svaka akademska studija o bojama i brendiranju će vam reći da je mnogo važnije da boje podržavaju osobnost koju želite prikazati umjesto pokušaja usklađivanja sa stereotipnim asocijacijama boja.

Razmislite o netačnosti generalnih izjava kao što su "zeleno znači mirno". Kontekst je odsutan: ponekad se zelena upotrebljava za označavanje pitanja zaštite okoliša, dok ponekad je namijenjena brendiranju finansijskih i kupoprodajnih kompanija.

I dok smeđa boja može biti korisna za neki osjećaj hrapavosti i tvrdoće  – pogledajte na primjer kako je koristi kompanija Saddleback Leather (http://www.saddlebackleather.com/) - kada se smjesti u drugom kontekstu, smeđa boja se može koristiti za stvaranje toplog, pozivajućeg osjećaja ili buđenje apetita (svaki čokoladni komercijalni video koji ste ikada vidjeli).

Zaključak: nema jasnih smjernica za odabir boja vašeg brenda. "To ovisi" je frustrirajući odgovor, ali to je istina. Međutim, kontekst u kojem radite je bitan faktor. Osjećaj, raspoloženje i slika koju vaš brand ili proizvod stvara je ono što je najvažnije.

Koordinacija boja i konverzije

Psihološko načelo poznato kao Izolacijski efekt ukazuje na to da stvar koja se ističe "kao podignuti palac"  ima veću vjerovatnost da će biti zapamćena. Istraživanja jasno pokazuju da sudionici mogu prepoznati i opozvati stavku daleko bolje - bilo da se radi o tekstu ili slici - kada se jasno razlikuje od okoline.

Dvije studije o kombinacijama boja, jedna koja mjeri estetsku reakciju, a druga gleda na preference potrošača, također pokazuje da, iako velika većina potrošača preferira mustre boja sličnih nijansi, oni vole palete sa vrlo kontrastnim bojama.

U smislu koordinacije boja, to znači stvaranje vizualne strukture koja se sastoji od osnovnih analognih boja i kontrastima sa akcentnim komplementarnim (ili tercijarnim) bojama:

Drugi način razmišljanja o tome jest korištenje pozadinskih, bazičnih i akcentnih boja, kao što je dizajner Josh Byers uradio u nastavku, da bi ste stvorili hijerarhiju na svojoj web stranici koja "trenira" korisnike na kojima boja potiče djelovanje.

Zašto je to važno? Iako se nakon čitanja ovog članka možete početi osjećati kao dekorater, razumijevanje ovih načela pomoći će vam da ne padnete na optimizaciju broja konverzije korisnika Kool-Aid koja dovodi do zablude toliko mnogo ljudi.

Primjer toga je ovaj često citirani primjer povećanja konverzija zbog promjene boje gumba.

Promjena gumba na crvenu boju povećala je konverzije korisnika za 21%. Međutim, ne smijemo praviti hitre pretpostavke o "snazi crvene" u izolaciji van konteksta. Očito je da je ostatak stranice usmjeren prema zelenoj paleti boja, što znači da se zeleni poziv na djelovanje jednostavno uklapa u okolinu. Crveni, međutim, pruža jasan vizualni kontrast, a komplementarna je boja zelene boje.

Dodatni dokaz izolacijskog učinka nalazimo u multivarijantnim testovima, uključujući i onaj provoden od strane Paras Chopra objavljen u Smashing Magazinu. Chopra je provjeravao kako dobiti više preuzimanja za svoj PDF Producer program i uključio sljedeće varijacije u svom testu:

Možete li pogoditi koja je kombinacija donijela najbolju izvedbu? Evo rezultata:

Primjer # 10 nadmašio je ostale velikom prednošću. Vjerovatno nije slučajnost da ona stvara najveći kontrast od svih primjera. Možete primjetiti da je tekst PDFProducer malen i svijetlo sive boje, ali tekst akcije ("Download for Free") velik je i crven, stvarajući kontrast koji je potreban za velike konverzije korisnika.

Konačno, ali kritičko razmatranje je kako definiramo "uspjeh" za ovakve testove. Više prijava na vaš račun web stranice ili više klikova samo je jedno od mjerenja i vrlo je jednostavno zato što se tako lako može mjeriti.

Zašto mi više volimo "nebo plavu" od "svijetlo plave"

Iako se različite boje mogu shvatiti na različite načine, također su važni i opisni nazivi tih boja.

Prema studiji pod nazivom "Ruža sa bilo kojim drugim imenom ...", kada su ispitanici bili zamoljeni da procijene proizvode sa različitim imenima boja, kao što je šminka, elegantna i skupocjena imena su imala prednost daleko češće. Na primjer, "moka" je bilo značajno vodeća nego "smeđa", usprkos činjenici da su ispitanicima bili prikazani predmeti u istoj boji.

Pronalaženje vaše vlastite palete

Na kraju smo ovog posta i još uvijek nemamo konkretnu kraticu za odabir boja. Zapravo, možda smo postavili više pitanja nego odgovora. Kakav hladan tuš na kraju.

Istina je, kaleidoskopska priroda teorije boja znači da nikada nećemo imati konačne odgovore.

Međutim, samo zato što je tema dosta začinjena sa obiljem "možda" i "vjerovatno", ne znači da trebamo prestati razmišljati kritički o tome. Upotrijebite dostupna istraživanja kako bi se izazvali unaprijed prihvaćeni pojmovi i da postavite bolja pitanja; to je jedini dosljedan način za postizanje boljih odgovora.

ZADNJE

05/09/2023
HUB387 - SEO optimizacija

Cilj kampanje je bio postizanje pozicija u TOP 3 rezultata na Google pretrazi za ključne riječi "coworking space" i "coworking space Sarajevo". Kampanja je uspješno ostvarena u roku od 6 mjeseci. U nastavku ćemo detaljnije opisati proces izrade i postignute rezultate.


30/01/2023
Rent a Car - Kako se boriti sa velikim agencijama?

Usluge iznajmljivanja automobila mogu biti pravna noćna mora za vlasnike agencija. Konkurencija se toliko raširila da ih samo u blizini aerodroma ima na desetine, a da ne spominjemo da svaki hotel ima agenciju sa kojom sarađuje.


18/09/2022
5 načina da iskoristite digitalni i tradicionalni marketing

Digitalni marketing je neophodan, ali ne zaboravite tradicionalni marketing za još bolje rezultate. Sada više nego ikad, potrošači istražuju proizvode i usluge na mreži prije kupovine.


Spremni

za saradnju?
[email protected]
Budite među prvima 
na Google pretrazi.
Nalazimo se na adresi

Džemala Bijedića 279, 71000 Sarajevo

71-75 Shelton Street, London
WC2H 9JQ, UK
Nazovite nas

+387 62 092 827
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram