Koliko vremena je potrebno da budete prvi Google?

11/11/2021

Pokrenuli ste novi biznis, sve resurse ste potrošili u opremu, namještaj, izlog, a ostalo je i nešto malo para za izradu web stranice. Standardno, budžet se morao srezati na marketingu.

Prikupljate informacije po internetu kako doći do besplatnog prometa, a čuli ste i da je Facebook i Instagram oglašavanje još uvijek jeftino za naše tržište. 

U browseru ukucate “Kako biti prvi na Google” i dobijete informaciju da je to moguće uz SEO. Idući korak i najčešće postavljeno pitanje je: “Koliko dugo će trebati da moj sajt bude na prvoj poziciji?” 

Najčešći odgovor na ovo pitanje je “zavisi”, jer postoji više varijabli koje utiču na brzinu rangiranja: snaga vaše web stranice, konkurencija, budžet, vještine itd.

Google NIKADA nije otkrio svoju tačnu formulu rangiranja i često ažurira svoj algoritam:
2018. godine napravio je 3.234 promjene – što je u prosjeku 8,9 dnevno.
Sa svakim poboljšanjem algoritam je postajao sve sofisticiraniji, što znači da je mnogo teže rangirati se na Google-u bez obzira da li imate staru ili novu domenu.

Međutim, odlučili smo dati mjerljiviji odgovor, nešto konkretnije od zavisi. 

Koliko je važna starost domene?

Prosječna starost TOP 10 domena u SERP-u - Istraživanje koje je radio ahrefs.com

Kao što možete vidjeti na grafikonu, prosječna starost prvih 10 domena je iznad dvije godine, a sajt na prvoj poziciji ima skoro 3 godine.

Kako funkcioniše Google pretraga?

Matt Cutts, snimio je YouTube klip koji jednostavnim riječima objašnjava kako proces pretraživanja funkcioniše. 

Šta se dešava kada pretražujete Google?

Google uzima vaš termin za pretraživanje i pretražuje svoju bazu sa više od 200 pitanja.

 • Koje stranice sadrže ključne riječi koje tražite?
 • Koliko se ključnih riječi pojavljuje na stranici?
 • Gdje se nalazi ključna riječ - naslov, URL, H1, H2, H3 itd.?
 • Sadrži li stranica bilo koji sinonim za ključnu riječ?

Zašto je važno biti u TOP 3?

Sve radnje se dešavaju na prvoj stranici Google-a. Google upravlja sa nevjerovatnih 92% svih svjetskih online pretraživanja. Bing (2,45%), Yahoo (1,82%) i Baidu (0,95%) slijede u usporedbi. Međutim, samo dolazak na prvu stranicu SERP-a vam neće pomoći da povećate stopu klikanja; morate biti na prvoj poziciji da biste privukli većinu svoje ciljne publike. 

55% svih klikova ide na prva tri organska rezultata pretraživanja. Dakle, ne samo rangiranje, već i dobijanje višeg ranga ono je čemu vaše poslovanje treba težiti.

Koliko je potrebno da budem prvi na Google?

Na ovo pitanje se može odgovoriti samo iz iskustva sa prethodnim klijentima. Mada, konkurencija postaje sve jača i ovo iskustvo vjerovatno neće važiti za neke nove klijente koji budu dolazili.

Kada počnete SEO od nule, ne postoji tajna formula za rangiranje. Naše iskustvo kaže da stranice koje kreću od 0 puno, puno sporije dobijaju rezultate (case study). Nakon 6 mjeseci se vidi malo veći pomak, dok nakon 9 mjeseci kontinuiranog rada Google nagradi web stranice sa dobrom posjetom i dobrim pozicijama. Za sami vrh Google pretrage mora se raditi minimalno 12-15 mjeseci.

Sajtova koji imaju iole jaču pozadinu, ozbiljnije rezultate mogu očekivati za 4-6 mjeseci (TOP 3 za samo 40 dana).

Pored svih faktora koji utiču na rangiranje, definitivno je najvažnije strpljenje. 

Kako ubrzati svoje Google rangiranje?

Rangiranje na Google-u nije lagano, pogotovo ako nemate budžet i vaše poslovanje nema veliku popularnost. Popularne kompanije uvijek imaju brže rezultate u pozicioniranju na sami vrh pretrage, jer imaju više backlinkova i direktan promet. Linkove dobijaju organskim putem zbog prepoznatljivosti brenda.

Neki će vam reći da je dovoljno da pišete blog i da sačekate godinu dana. Naravno, blog je itekako važan, ali nije dovoljan. Pored blog postova potrebni su vam i linkovi. 

Ukoliko ste spremni da čekate 6-12 mjeseci za rangiranje na Google (ponavljamo da mnogo faktora utiče na rangiranje), u nastavku pročitajte kako ubrzati proces rangiranja:

 • Povećajte brzinu učitavanja vaše web stranice
 • Prilagodite web stranicu mobilnim uređajima
 • Odredite stranice za koje se želite rangirati i optimizujte sadržaj za relevantne ključne riječi
 • Napišite jedinstven, autoritativan i zanimljiv sadržaj koji zaista pomaže korisniku
 • Koristite eksterne linkove za tvrdnje ili statistike koje koristite u svom sadržaju
 • Povežite web stranicu sa Google Search Consolom
 • Nabavite što je moguće više backlinkova sa kvalitetnih sajtova
 • Uklonite barijere i druge smetnje (pop up i sl.) na početnoj stranici koje odvraćaju pažnju posjetiocima
 • Iskoristite prednosti Google oglašavanja da povećate stopu klikova

Ukoliko želite povećati svoj organski promet, besplatnim i kvalitetnim posjetiocima ili vam samo trebaju kvalitetni backlinkovi pišite nam na [email protected].

Sretno u rangiranju!

ZADNJE

29/05/2024
Case Study: Tehnička optimizacija i SEO za Web shop mumu.ba

Web shop mumu.ba, specijalizovani za prodaju korejske kozmetike u Bosni i Hercegovini, obratilu su nam se s dva ključna zahtjeva.


01/12/2023
Beecreative.ba - izrada web platforme za freelancere

Beecreative.ba je ambiciozan projekat koji okuplja freelancere iz različitih oblasti, uključujući kreativnu industriju, IT sektor i administraciju. Ova platforma ima za cilj povezivanje freelancera sa malim i srednjim preduzećima koja povremeno trebaju angažovati stručnjake za različite zadatke.


23/11/2023
Stomatološka ordinacija Širbegović - Na vrhu Google pretrage

Cilj kampanje je bio značajno povećanje organskog prometa ka web stranici ordinacije Širbegović, a glavne strategije su uključivale istraživanje ključnih riječi, pisanje visokokvalitetnih blog postova i njihovu optimizaciju za pretraživače.


Webmajstor je registrovan kao OD i na domaćem tržištu radimo na poslovima digitalnog marketinga. Naša specijalnostu su izrada web stranica, SEO i Google oglašavanje. Tim u Londonu radi na razvoju SEO software-a. 
Webmajstor trenutno nije u sistemu PDV-a.
Kontakt
Džemala Bijedića 279, Sarajevo
71-75 Shelton Street, London
+387 61 456 453
Informacije
Politika privatnosti
Zakaži sastanak/konsultacije
Analiza web stranice
SDM seminar
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram