Kako smo na plaza.ba povećali organski promet za 300%

27/10/2020
Google search consola - organski promet
Google search consola - organski promet

Plaza.ba je lider u maloprodaji kozmetike i poznat je po tome što je jedan od prvih koji je zakoračio na isto tržište u BiH.

Njihovi proizvodi se kreću od parfema do svih vrsta kozmetičkih proizvoda. Danas posluju u 4 lokalne trgovine i webshopu.

Plaza.ba nas je angažovala da im pomognemo u povećanju organskog prometa za određene proizvode / kategorije, povećanju svijesti o brendu i općenito radu na tehničkim poboljšanjima.

Rješenje

Predložili smo jednokratno rješenje u tri koraka koje je provedeno za 4 sedmice:

  • Tehnička optimizacija
  • On-page
  • Off-page

Tehnički problemi

Prvi korak u ovoj SEO kampanji bio je identificiranje tehničkih problema poput malog broja sadržaja koji je na prvom mjestu u smislu uticaja na rast organskog prometa, kao i brzine učitavanja web stranice na drugom mjestu.

Da bismo optimizovali vrijeme učitavanja stranice, napravili smo optimizaciju slika, jer je to bio glavni problem. Uklonili smo preko 250 velikih slika koje su previše usporavale web stranicu, ali nisu dale dovoljnu vrijednost, a ostale smo komprimirali.

Brzina učitavanja kretala se od 4 do 8 sekundi za većinu stranica. Neke su stranice dobile još veći poticaj.

Prije

Rezultati sa Google Page Speed tool-a
Rezultati nakon optimizacije

Bilo je nekih drugih problema za koje smo napisali preporuke i upute kako iste popraviti, ali proračun je dopuštao samo djelomična rješenja. To je vjerojatno utjecalo na stopu rasta, ali klijent je bio zadovoljan rezultatima koje smo postigli. Kao i svaki put do sada u projekat je bio uključen naš SEO kolega Jure Kljajić.

On-page problemi

Za ovu SEO kampanju, glavni fokus je bio ovdje.

Plaza.ba se dobro rangirala za neke pojmove imajući hiljade impresija za određene proizvode, ali sa samo nekoliko klikova. Te stranice nazivamo „potencijalnim stranicama“, jer je Google jasno odlučio da se sadržaj stranice podudara s namjerom korisnika i zato je prikazuje korisnicima ispred određenog pojma za pretraživanja.

Veliki G nam je govorio da smo na dobrom putu, ali da treba uložiti više napora u optimizaciju tih stranica.

Tako smo napravili listu od 20 proizvoda s najvećim potencijalom za rast i započeli on-page analizu, istovremeno gledajući šta već odgovara njihovim konkurentima.

Nakon brzog pregleda, vidjeli smo da većina stranica proizvoda plaza.ba ima loše napisan opis ili čak nikakav opis, pa je to bio naš prvi odabir.

Dobro je poznata činjenica da Google obožava kombinaciju sadržaj+linkovi. Stoga smo odlučili ići sa nikada zastarjelim SEO pristupom.

Otvorili smo novi list, organizovali podatke i započeli pisanje opisa proizvoda. Svaki proizvod je imao ~ 200 riječi sadržaja s ključnim riječima koje su prirodno umetnute u naslove, zajedno sa samim opisom.

SAVJET: Koristite podatke Google Search Console-a da biste pronašli ključne riječi koje biste trebali koristiti prilikom stvaranja potencijalnog sadržaja za stranicu. Filtrirajte one ključne riječi koje se rangiraju na prosječnoj poziciji između 6 i 10 jer će imati najveći utjecaj na CTR nakon što pojačaju rezultate pretraživanja.

Off-page SEO

Izgradnja backlinkova za povećanje organskog prometa - stara škola, ali djeluje. Mogućnosti povezivanja su svugdje oko nas, ali ako ih u početku ne vidite, postoje alati koji vam mogu pomoći, poput SEMRush ili Ahrefs. Preciznije, upotrijebite opciju „backlink gap“ da biste pronašli veze koje imaju vaši konkurenti.

Izvezite ih na jedan list, ručno ih provjerite da biste pronašli one koje vrijedi potražiti i započnite sa izgradnjom.

Napravili smo 4 guest posta s temama poput:

  • TOP 5 parfema za muškarce u 2020. godini
  • Kako kupiti idealan muški parfem?
  • Najbolji ženski parfemi u 2020. godini
  • Jeste li probali jedan od 8 najpopularnijih ženskih parfema?

Backlinkova su jedan od najpopularnijih izbora kada je u pitanju izgradnja istih. Došli su s dobro uspostavljenih i autoritativnih web stranica, pa osim visokokvalitetne veze, imate dobre šanse za dodatni promet putem preporuka.

Ono što mi se također učinilo zanimljivim jeste da forumi mogu puno pomoći i lako je dobiti povratne linkove s njih. Samo budite prirodni i pronađite temu za koju možete uklopiti backlink kako biste zaista pružili vrijednost korisnicima koji pregledaju taj forum.

Linkovi poput ovih pomažu i diverzifikaciji profila backlinkova koji zatim šalje tražilici signale da je sve prirodno.

ZADNJE

29/05/2024
Case Study: Tehnička optimizacija i SEO za Web shop mumu.ba

Web shop mumu.ba, specijalizovani za prodaju korejske kozmetike u Bosni i Hercegovini, obratilu su nam se s dva ključna zahtjeva.


01/12/2023
Beecreative.ba - izrada web platforme za freelancere

Beecreative.ba je ambiciozan projekat koji okuplja freelancere iz različitih oblasti, uključujući kreativnu industriju, IT sektor i administraciju. Ova platforma ima za cilj povezivanje freelancera sa malim i srednjim preduzećima koja povremeno trebaju angažovati stručnjake za različite zadatke.


23/11/2023
Stomatološka ordinacija Širbegović - Na vrhu Google pretrage

Cilj kampanje je bio značajno povećanje organskog prometa ka web stranici ordinacije Širbegović, a glavne strategije su uključivale istraživanje ključnih riječi, pisanje visokokvalitetnih blog postova i njihovu optimizaciju za pretraživače.


Webmajstor je registrovan kao OD i na domaćem tržištu radimo na poslovima digitalnog marketinga. Naša specijalnostu su izrada web stranica, SEO i Google oglašavanje. Tim u Londonu radi na razvoju SEO software-a. 
Webmajstor trenutno nije u sistemu PDV-a.
Kontakt
Džemala Bijedića 279, Sarajevo
71-75 Shelton Street, London
+387 61 456 453
Informacije
Politika privatnosti
Zakaži sastanak/konsultacije
Analiza web stranice
SDM seminar
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram